Liekekralt.reismee.nl

week 4!!

heey lieve allemaal!

hier weer een berichtje uit een nog warmer ghana dan vorige week.. het warme seizoen is begonnen en we voelen het dan ook met de dag warmer worden.. we slapen ondertussen buiten, binnen was niet meer vol te houden, slapen nu onder een hele mooie sterren hemel, veel meer sterren dan in ned.. dus dat ios wel een mooi gezicht! jammer genoeg zie je het niet op een foto.. dus ik kan het niet met jullie delen, als je het wil zien moet je maar een ticket boeken.. haha.. wij dachten ook dat we flink bruin waren geworden.. maar na een gewone douche dit weekend kwamen we er achter dat we eigenlijk gewoon heel erg vies waren en niet zo heel erg bruin.. hebben nog steeds een kleurtje natuurlijk maar niet zo als we dachten..

maar laten we maar weer bij het begin beginnen.. deze week hebben we besloten dat we voor 5 weken in nabari blijven, dus nu nog 2 weken.. omdat we dan heel veel voor de kindjes hebben kunnen doen en het dan wel goed is geweest voor ons. daarna gaan we 2/2.5 week reizen door ghana, aan het strand liggen, genieten van westers eten wat je daar dus wel kan krijgen..

Tongue out
en ook wel leuk om nog wat van het land te zien natuurlijk! en als het goed is kan ik daarna nog 2 weken werken in een ziekenhuis in accra, het staat nog niet vast maar dat proberen ze voor mij te regelen! kunnen we is kijken hoe het er in ghana in een ziekenhuis aan toe gaat! en dan heb ik nog een week over om de laatste dingentjes te kopen in ghana, naar ons sponsorkindje te gaan, en nog even van het afrikaanse leven te genieten en dan kom ik weer lekker terug naar het koude ( beter is het dan iets warmer) nederland!

maandag zijn we weer met de hostmoeder aan overleggen wat we met ons sponsorgeld konden doen, verteld dat we nog steeds wat geld over hadden en wat zij dacht dat echt hard nodig was. Memuna begon meteen weer over een nieuw gebouw.. het gebouw waar ze nu wonen is namelijk van een oud stel en memuna is als de dood dat die haar op een dag bellen dat ze hun kamers terug willen, en waar moet ze dan heen met de kindjes.. Ellen trok haar stoute schoenen aan en vroeg aan memuna hoe duur het was om een gebouw te bouwen.. en memuna zei dat het voor 1 kamer ong 1000 cedi is dus pakweg 500 euro.. in ned heb je daar net aan je wc voor.. hier dus een hele kamer.. in totaal wilde ze ongeveer 6 kamers, 2 slaapkamers voor de meiden, 2 voor de jongens, 1 voor het eten enzo op te slaan en 1 kamer om in het regenseizoen te koken/wonen alles bij elkaar zou het dus zo'n 6000 cedi zijn.. al hadden we dat in de eerste week geweten hadden we het hele gebouw kunnen bouwen! maarja nu hebben we al te veel uitgegeven en redden we dus niet het hele gebouw.. maar naar wat rekenwerk hebben we besloten dat we voor 2000 cedi gaan beginnen met de bouw! hier in ghana is het heel normaal om voor een deel iets te bouwen en als je meer geld heb wat later weer verder tebouwen.. toen we tegen memuna zeiden dat we voor 2000 cedi gingen bouwen werd ze gek! ik heb haar nog nooit zo blij gezien! echt zo leuk! hebben meteen wat biertjes en fris voor iedereen gekocht zodat we het flink konden vieren. toen we terug kwamen zaten meteen de zussen en moeder van memuna ook in de kamer, ze had ze meteen opgebelt zodat ze ook mee konden feesten. ze hadden een ghanese dvd opgezet van een zangeres, en maar mee zingen en dansen.. echt een leuke avond!

dinsdag zijn we na dat we bij de kindjes zijn geweest naar walewale gegaan om daar stoffen te kopen, van die stoffen heeft ee nkleermaakster dekentjes gemaakt zodat elk kindje een eigen lakentje heeft om onder te slapen als het snachts wat kouder is.

woensdag zijn we samen met memuna en onze hostbroertjes naar bolga geweest. onze broertjes hadden gezegt dat ze heel graag weer een keer naar bolga wilde en natuurlijk eten bij comme ci comme ca, iets wat andere vrijwilligers ook met hun gedaan hadden. wij vroegen al of ze dan niet naar school moesten maar ze konden wel toestemming vragen aan de leraar of ze een middag met ons mee mochten. dus wij samen met de broertjes in de trotro, en ze hadden het naar hun zin! en maar naar buiten kijken ,alles aan ons willen laten zien, echt super schattig. zelf komen ze namelijk nooit buiten wulugu omdat het te duur is ofzo denk ik. in bolga hebben we 15 matrassen gekocht voor de kindjes. volgende week gaan we er nog 15 kopen en dan heeft elk kindje een eigen matrasje voor op de bedjes. ( ze hebben namelijk nog 10 goede matrasjes) toen we smiddags terug kwamen in wulugu was de timmerman langs geweest, de bedjes zijn allemaal klaar! dus wij zijn mee geweest naar de ' werkplaats' om de bedjes te bekijken, de werkplaats was gewoon buiten, onder een grote boom.. wel leuk om te zien hoe dat hier is.

donderdag zijn we naar de chief geweest. we moesten namelijk nog toestemming vragen of we wel mochten bouwen. en zoja op welk stuk land. eerst kwam de chief(een heel oud mannetje met een stok) aan gekropen bijna.. en later kwamen er overal vandaan nog meer oude mannetjes.. waarschijnlijk alle belangrijke mannen uit het dorp.. die hebben met memuna in hun rare taaltje wat overlegt en toen was het geregelt. we krijgen van de chief een stuk land (hoeven het niet te kopen omdat het voor het weeshuis is) direct aan de weg, en naast een waterpomp. dus dat is wel super mooi! dit weekend zijn ze als het goed is begonnen met de fundering ( voor zo ver ze dat hier doen..) dus morgen gaan we kijken hoe ver ze zijn! ook hadden we de school uniformpjes mee genomen, iedreen super blij dat ze nieuwe uniformpjes kregen. en het halve dorp ston over de muur heen te kijken naar wat er allemaal aan de hand was. dus unifomrpjes zijn echt super schattig geworden! het staat ze zo lief dat roze en dan die donkere koppies der boven! zal zo proberen foto's der op te zetten maar de comp is weer is zoooo traag dat ik niet weet of het lukt..

dit weekend zijn we dus naar bolga en paga gegaan, naar de krokodillen.wat een geldvragers zijn dat joh.. we moesten een kip kopen die ze dan aan de krokodil zouden voeren om hem aan land te krijgen, ook moesten we betalen om foto's te mogen maken, en natuurlijk oook nog om daar te naar toe te mogen.. vervolgens staan we bij dat water, ligt de kroko al heel braaf langs de kant te wachten, en hebben we dus geen kip gezien! maarja het zei zo.. het heeft weer leuke foto's opgelevert.. haha verder hebben we dit weekend niet veel gedaan.. weer van een normale wc/douche kunnen genieten.. zijn we pizza wezen eten in een restaurantje waar ze de meest slechte muziek ooit draaien.. echt heel grappig.. nu nog even de foto's proberen en dan weer terug naar onze hostfam voor een nieuwe week met de kids!

dikke kussen en knuffels vanuit Ghana

Xxx Liek

Mam en Pieter

Hoi lieve Liekie,

tjonge, wat een heerlijk verhaal om te lezen. ´t Moet geweldig zijn om zoveel voor memuna en haar kindjes te kunnen betekenen. We smullen van de verhalen over de chief en de timmerman en proberen ons voor te stellen hoe het moet zijn om er bij te zijn. We denken dat ook jij het heerlijk moet vinden om die kindjes te kunnen voorzien van bedjes en uniformpjes en zo ... en dat het je erg goed zal doen om te zien hoe memuna uit haar dak gaat van blijdschap als ze hoort dat ze straks echt een eigen plek heeft voor haar kotertjes. Je hebt in ieder geval kunnen zorgen voor het begin er van. Meidje, geniet er nog even van. Zowel van de blijdschap als van je rondreis straks. Hou ons vooral op de hoogte. Dikke kus.

liek

de pc is zooo traag... het duurt 10 min om 1 foto er op te zetten.. dus echt veel zullen het er niet worden denk ik.. zet ik ze volgende week er wel op vanuit tamale.. bellen jullie vanavond ofzo? xxx

Lieke (II)

Hey Liek!
Ik vind jou zooo tof! en je vriendinnetjes met wie je dit allemaal doet ook! echt fantastisch. en wat kunnen jullie veel doen en veel mensen blij maken! :)
heel terecht dat je ook lekker tijd neemt voor jezelf en te genieten! veel plezier! X

Bert en Joke

ha Lieke gefeliciteerd met je Pa z,n verjaardag,ja hier gaat alles ook gewoon door.
Oma is net naar huis dus dacht ik na 2 dg niks even kijken of Lieke al geschreven heeft.
Door dit alles met ons te delen heb je al een aardig
dagboek wij alleen het verhaal, jij de beelden en gevoelens.volgens mij hebben jullie het heel leuk met elkaar een ervaring die niemand je meer kan afnemen
uitkijkend naar je volgend schrijven liefs Berten Joke

Bert en Joke

PS
de foto op die krokodil vindt ik doodeng
maar de uniformen super leuk

Yvette

Je starbucks koffie staat op je te wachten
als je terug komt, net als ik ik! ;D

Niels en Linda

Hoi kiek,

Wat een geweldige ervaring!!!
Geniet ervan, en heel veel liefs,

Linda en Niels

Aukje

Wauw!!! Wat een leuke uniformen en wat een geweldig idee van het huis. Ik heb toevallig al heel veel geld opgehaald en heb al flinke plannen om nog meer te verdienen voor onze kindertjes. Dus als ik in de zomer terug kom zal ik ervoor zorgen dat het gebouw helemaal afkomt! Super goed dat jullie al zo bezig zijn!
Geniet er nog even van en geef Memuna en de kindjes en vooral ook de kok een dikke knuffel van mij!

janet

heey lieke

Wat een nieuws allemaal, erg leuk om te lezen.
Ik ben ook benieuwd hoe het met je sponsorkindje gaat, was er al eerder iemand naar toe geweest?
Veel succes nog daar en ook veel plezier

xxxxxx

wim en martie

Hoi Kiekie
Vlug nog even een berichtje aan jou. Straks gaan we dus een midweek weg met Jayden. Fijn dat je zoveel voor jouw kindjes kan doen. En wat zijn de uniformpjes mooi. Volgende keer foto's van de bedjes?
Liefs oom Wim, tante Martie en Jayden

Christel

Heey Lieve Meid,

Wat een onwijs leuke uniformpjes,
En uiteraard een geweldig idee van dat gebouw!!!
Die krokodil ( hoe haal je het in je hoofd )
Wil wel een Lieke met hoofd terug en niet zonder:P
Zeker weten dat we alles in het rijtje gaan doen als je terug bent!!
Nog maar 8 weekjes:P (duurt veel te lang)
Tot snel lieverd..

Dikke kus en knuf van mij en
je 2e kindje(L)

Wesley (Oud klasgenoot)

Hey Liekje!
Wat leuk om dit alles te lezen en te zien joh!
Ben erg jaloers op je :-)
Gelukkig zijn er nog mensen op de wereld met een goed hart! Maar dat wisten we van jou wel! hahaha!
Veel succes nog! En sterkte met de lange wachttijden van diverse bussen enzv.
Dikke kus en een grote knuffel!
(Wesley je oude klasgenootje van IDCollege ;-)